banner
9Z7A8881

Volkswagen en Yamaha: de Trailer Assist en de WaveRunner GP1800 getest

1425

De Volkswagen Group is momenteel de enige constructeur die een Trailer Assist aanbiedt. Dit is een assistentiesysteem, waarmee het manoeuvreren met een aanhangwagen vereenvoudigd wordt. Wij kregen niet alleen de kans om het systeem uit te testen op de Crafter en de Tiguan, maar konden eveneens op de GP1800 plaatsnemen, de laatste nieuwe Yamaha WaveRunner.

9Z7A8877De Trailer Assist is een assistentiesysteem bij het parkeren met een aanhangwagen of caravan, dat gekoppeld is aan de Park Assist. Concreet volstaat het in eerste instantie om de Park Assist in te schakelen. Het systeem geeft op het scherm meteen de aanwezigheid van een aanhangwagen aan en vraagt u om de bedieningsknop van de buitenspiegels in die richting te bewegen waar u de aanhangwagen naartoe wilt sturen. Daarna moet u alleen nog het gaspedaal indrukken om het voertuig in de goede richting te laten rijden. En vooral het stuur loslaten, want dat beweegt helemaal alleen in de goede richting. De bestuurder hoeft alleen maar in zijn spiegels te controleren of de aanhangwagen inderdaad de juiste richting uitgaat. Indien nodig, zal u hem misschien een beetje moeten bijsturen via de bediening van de buitenspiegels. Hoe dan ook, uw aanhangwagen zal op enkele minuten tijd perfect geparkeerd staan.

9Z7A9153Tot zover de theorie, want op 19 mei konden wij ook de praktijk aan den lijve ondervinden. En we moeten toegeven dat we overdonderd raakten. Het systeem vergt uiteraard een beetje oefening en aanpassing. De subtiliteit van het systeem zit hem vooral in het doseren van het gaspedaal en het vertrouwen dat u in het systeem stelt. Maar dankzij de achteruitrijcamera kunt u voortdurend controleren of de aanhangwagen de goede kant opgaat. Dat geldt zeker voor de Crafter, waar deze camera bovenaan het koetswerk gemonteerd is, zodat u de aanhangwagen vanuit vogelperspectief kunt bekijken.

Indien u nooit eerder gemanoeuvreerd hebt met een aanhangwagen of wanneer u – zoals ik – al wel wat probeersels achter de rug hebt, zonder echt tot bevredigende resultaten te zijn gekomen, zult u dit systeem een verademing bij het manoeuvreren met een aanhangwagen vinden! Het systeem vraagt alleen een beetje oefening om gewoon te worden aan de snelheid waarmee u manoeuvreert en aan de handelingen die nodig zijn.

Wanneer u daarentegen gewoon bent om te manoeuvreren met een aanhangwagen of een caravan, zult u al uw gewoontes overboord moeten zetten. Te beginnen met het in de andere richting sturen dan die waar u naartoe moet. Met de Trailer Assist moet u immers niet langer in uw spiegels kijken. Het volstaat om voortdurend het centrale scherm van uw auto in het oog te houden. Daarop is enerzijds uw voertuig en de aanhangwagen weergegeven en anderzijds het traject dat de aanhangwagen zal volgen. Deze optie is overigens niet alleen voorhanden op de Golf en de Tiguan, maar ook op de Crafter.

 

 

Een verbazende test!

9Z7A909719 mei vormde voor Yamaha, het merk van D’Ieteren Sport, eveneens de gelegenheid om zijn jongste telg voor te stellen: de GP1800. Het gaat om het snelste model van de WaveRunner dat momenteel op de markt verkrijgbaar is. De GP1800 heeft dan ook een topsnelheid die tussen 125 en 130 km/u ligt en hij sprint dankzij zijn vier cilinder SVHO motor van 1.800 cc met mechanische compressie, die 300 pk in huis heeft, van 0 naar 100 km/u in amper 3,2 seconden. Na een eerste rondje als passagier met een monitor aan het stuur, kregen wij de kans om zelf het stuur van deze ‘zeebolide’ in handen te nemen. De kracht bij de acceleratie is eenvoudigweg verbazend. Het volstaat de acceleratiehendel in te drukken om meteen koers richting volle zee te zetten en een uniek gevoel van vrijheid te ervaren. De GP1800 vangt de schokken zonder problemen op. Dankzij de lijnen van zijn romp kan hij toch bijzonder scherpe bochten nemen tegen hoge snelheid, zonder dat u angst hoeft te hebben om in het water te belanden. Wij leerden tijdens deze test dat bij het nemen van bochten een minimale snelheid behouden moet worden om valpartijen te voorkomen. Onze eerste ervaring op een WaveRunner van Yamaha zal zeker niet onze laatste geweest zijn!