banner
Volkswagen Crafter

Volkswagen Crafter: vrijgesteld van kilometerheffing

1042

Sedert 1 april 2016 wordt op een deel van het Belgische wegennet een kilometerheffing geïnd voor zware bedrijfsvoertuigen. Het MTM (Maximum Toegelaten Massa) speelt daarbij een cruciale rol. De meeste Crafter-modellen zijn precies daardoor van de kilometerheffing vrijgesteld.

De drie Belgische Gewesten hebben de handen in elkaar geslagen om vanaf 1 april 2016 een kilometerheffing te introduceren. Dat lokte heel wat protest uit en gebeurde niet onopgemerkt. Ondanks de tegenkanting houdt de heffing stand. Bij de nieuwe maatregel zijn vier criteria van belang: de aard van de weg, het aantal verreden kilometers, de Euro-norm van het voertuig en niet in het minst de MTM (Maximum toegelaten Massa) of het HTG (Hoogst toegelaten Gewicht).

De controle en registratie van de voertuigen langs de weg gebeurt via vaste installaties onder de vorm van portieken, verplaatsbare installaties vergelijkbaar met flitscamera’s en voertuigen met een ingebouwde controle-unit. Elk voertuig dat onderhevig is aan de kilometerheffing moet in de cabine voorzien zijn van een OBU (On Board Unit), een systeem dat de verreden kilometers registreert en meteen ook de kostprijs die daaraan verbonden is, weergeeft. Voor een dergelijke unit moet een waarborg van € 130 of € 154 worden betaald. De kostprijs per kilometer bedraagt minimaal € 0,074 voor een voertuig met een MTM tussen de 3,5 en 12 ton.

 

Crafter vrijgesteld

De Crafter, het topmodel in het gamma commerciële voertuigen van Volkswagen, is beschikbaar als bestelwagen, combi, pick-up en chassis/cabine-combinatie. Welke uitvoering u ook kiest, de meeste Crafters hebben een MTM tot 3,5 ton en zijn dan ook vrijgesteld van de kilometerheffing. Bij de korte bestelversie bijvoorbeeld bedraagt de MTM 3, 3,2 of 3,5 ton. Wel zijn er een aantal uitvoeringen van de Crafter met een MTM van 5 ton. Maar zelfs voor die versies zijn er uitzonderingen op de kilometerheffing : we denken daarbij aan ambulances, politievoertuigen, brandweerwagens, voertuigen van het leger of de civiele bescherming en rijschoolvoertuigen met dubbele bediening. Deze voertuigen moeten wel de uiterlijke kenmerken dragen van hun ‘functie’ en per voertuig moet een aanvraag tot vrijstelling worden aangevraagd.

Door te kiezen voor een Crafter die aan de vrijstelling voldoet, het zij door zijn MTM het zij door zijn functie, kan je als transporteur of eigenaar van het voertuig een fikse besparing realiseren. Een OBU met verplichte waarborg is niet nodig en uiteraard moet niet per kilometer worden betaald. Alle bijkomende informatie over de kilometerheffing kunt u vinden op http://www.truck.business.com.

Volkswagen Crafter Foto 2


Article Tags: · · ·